Na de stormen van februari, raast ook het coronavirus door ons land. Met voorlopig slechts een beperkt aantal besmette landgenoten lijkt het coronavirus vooral de (Belgische) beurzen te treffen. Over de medische implicaties van het COVID-19 virus gaan we geen uitspraken doen, we zijn immers geen medische experts. Over de gevolgen van het coronavirus op de beurs, de reactie van de markt en onze aanbevelingen echter kan u wél iets lezen.
Wat met m'n beleggingsportefeuille?
Sinds het Coronavirus uitbrak en de Chinese landsgrenzen oversteeg, nam de nervositeit toe op de financiële markten. De onzekerheid van het nieuwe virus gecombineerd met een gebrek aan transparantie van de Chinese overheid deed in eerste instantie de Aziatische markten overstag gaan.
Nu de Chinese overheid de quarantainemaatregelen opschroeft en meer werknemers moeten thuisblijven, draait ook de Chinese industrie op een lager pitje. Het zal u vast niet verbazen dat vooral die laatste factor verstrekkende gevolgen heeft voor de globale financiële markten.
Aangezien COVID-19 ook in de Eurozone & de Verenigde Staten z’n intrede gemaakt heeft, kijken beleggers wereldwijd nerveus naar hun portefeuilles. In België alleen al ging er de laatste dagen meer dan 52 miljard euro in rook op. Het is niet de eerste keer dat de financiële markten overstag gaan. Nog voor de financiële crisis in 2008 was er in 2003 het SARS-virus dat beurskoersen wereldwijd onderuithaalde.
Beursschommelingen tijdens COVID-19
Drastische beursschommelingen zijn altijd wel een interessante situatie voor beursspeculanten. Chinese en Italiaanse markten kreunen momenteel nog onder het virus terwijl ook bierbrouwer AB Inbev een serieuze tik krijgt aangezien zij het Corona-bier in hun portefeuille hebben zitten. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met het feit dat de economie zich in ieder geval zal herstellen wanneer het ergste achter de rug is. Die inhaalspurt kan de beurzen weer de tegenovergestelde richting duwen.
Wie tussen de lijnen leest merkt op dat er interessante kansen voor de hand liggen. Een concreet voorbeeld: Chinezen die in januari van plan waren om een laptop te kopen maar dat niet konden/mochten doen omwille van de quarantaine voorwaarden, gaan die aankoop niet eeuwig uitstellen. Dezelfde situatie geldt voor smartphones, meubels en grotere aankopen.
De beurs na het Coronavirus?
De tijdelijke tik die de beurzen nu krijgen zullen de financiële markten dus ooit wel te boven komen. Hopelijk sneller dan later.
Het probleem echter met de huidige situatie is dat banken en overheden niet zomaar met herstelmaatregelen kunnen komen. We zitten momenteel namelijk met een consumptie probleem. De quarantainemaatregelen, verminderde economische productiviteit, afgenomen toerismecijfers wereldwijde onzekerheid en globale stagnatie dragen bij tot de economische dip die we vandaag zien. Die problemen los je niet met geld op, enkel met een vaccin, effectieve maatregelen en transparante rapportage over de gevolgen van het Coronavirus.
Voor persoonlijk gezondheidsadvies verwijzen we je graag door naar een dokter. Voor een gezonde beleggingsportefeuille en weldoordacht beleggingsadvies, ben je echter wel meer dan welkom.
Tot zo!