In deze blog fietsen we u door de 6 meest voorkomende valkuilen die beleggers op emotioneel vlak kunnen ervaren en hoe u die in de toekomst kan voorkomen. Op die manier neemt u steeds zelfzeker beslissingen die gestaafd zijn op feiten en niet noodzakelijk op emoties. Deze tips zijn van toepassing op beginnende én ervaren beleggers, ongeacht hoe lang u al actief bent op de financiële markten, soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan.
1) Is beleggen kuddegedrag?
We blijven sociale, emotionele wezens. Daar kunnen we niet rond. De kans blijft dus groot dat we ook als belegger kijken naar wat andere beleggers rondom ons doen. Het risico bestaat dus dat we ons onbewust laten meeslepen door groepsdruk en zo beslissingen nemen die we initieel niet gepland hadden. We hebben nu eenmaal nood aan bevestiging en laten ons zo verleiden om “heat of the moment” beslissingen te maken. De Coronacrisis is hier een mooi voorbeeld van. Beleggers sprongen en masse op dezelfde producten, iets wat voor een rationele belegger absoluut not-done is. Zo zaten de aandelen van bedrijven zoals Netflix de laatste maanden enorm in de lift.
Af en toe tegen de stroom ingaan en stevig in je schoenen staan is dus de juiste keuze hier. Beleggen is in veel gevallen een lange termijnspel, heb dus het vertrouwen en de weerbaarheid om beslissingen te nemen die niet alleen tegen de stroom ingaan maar aanvankelijk heel wat wenkbrauwen doen fronsen. Laatst lacht, best lacht!
Door op regelmatige tijdstippen, voor een vast bedrag aandelen te kopen en dit consequent te blijven doen, koopt u -naar verhouding- meer als er pessimisme heerst & minder wanneer er overmatig optimisme heerst en de koersen dus hoog staan.
2) Waarom u best kritisch blijft denken bij beleggingen
Zoals we eerder al zeiden, is het niet altijd slecht om tegen de stroom in te gaan. Hiervoor is er uiteraard wel een portie kritisch denkwerk nodig. De beurzenmarkt is niet noodzakelijk what you see is what you get. Slimme beleggers concentreren zich op de zogenaamde out of the box beleggingen. Beleggers moeten dus durven om op zoek te gaan naar informatie die hun eigen verwachtingen tegenspreekt in plaats van bevestigt, anders blijven ze maar aanmodderen. Hoe zekerder u bent van een bepaald beleggingsthema, hoe sneller u ervan dient weg te stappen. In de beleggingswereld is de meest veilige weg niet altijd de beste.
Uiteraard moet u nooit ondoordacht omgaan met beleggingen of informatie, vandaar het kritisch denken. Blijf uzelf de vraag stellen of er mogelijks fouten in uw redenering geslopen kunnen zijn. Wie op zijn lauweren blijft rusten, loopt vroeg of laat tegen de lamp. U kan u steeds laten omringen met experts die er niet voor terugdeinzen om kritische vragen te stellen. Zo kan u steeds bij ons terecht voor advies & tips.
3) We laten ons soms meeslepen door details
Slechte reclame verspreid zich sneller dan positieve reclame. Dat weet u vast en zeker ook. Zo ook in de beleggingswereld. We laten ons soms meeslepen door kleine details of anekdotes die er voor zorgen dat we het zicht verliezen op het grotere plaatje. We worden meegesleept in een spiraal van ogenschijnlijke doemverhalen die niet noodzakelijk enige waarde hebben. Irrelevante feiten kunnen ervoor zorgen dat we als belegger te lang aan de zijlijn blijven staan. Een gezonde portie objectiviteit is dus aangeraden.
4) Hoogmoed komt voor de val
We schreven het eerder al, we mogen als belegger nooit stoppen met kritisch denken en zaken in twijfel te trekken. Wie zich overmoedig opstelt, zal onherroepelijk fouten gaan maken. Meer informatie leidt immers niet altijd tot betere beslissingen. Meer informatie kan wél tot meer overmoed leiden. Als belegger is het altijd belangrijk om een diverse portefeuille aan te leggen. Een portefeuille die de grenzen van onze eigen kennis overschrijdt, want net daar kunnen kansen liggen. Als belegger denken we vaak dat we de markt kunnen timen, dit moet het beste voorbeeld van overmoed zijn. Er is immers geen enkele valabele aanwijzing dat markttiming überhaupt werkt.
5) Diversificatie bij beleggen
De grondregel van beleggen wordt helaas al te vaak met de voeten getreden. Een weinig diverse beleggingsportefeuille is een riskante beleggingsportefeuille. Meer ervaren beleggers maken soms de fout om ogenschijnlijk saaie (maar veilige) beleggingen in te ruilen voor meer complexe, schijnbaar interessantere (maar complexere) beleggingen.
Doe dit dus niet en bouw steeds een gevarieerde portefeuille uit. Het kunnen de saaie beleggingen zijn die u positief verrassen.
Vergis u ook niet, een diverse portefeuille hoeft niet groot te zijn. Diversificatie draait rond verschillende beleggingen die onderhevig zijn aan verschillende invloeden. Leg dus nooit al uw eieren in dezelfde (beleggings)mand.
6) De negatieve gevolgen van beleggingen aanvaarden
Het is soms moeilijk om verlies op de beurzen te aanvaarden. We hebben immers (financiële) schade opgelopen en zo durven we twijfelen aan onszelf. We zien het frequent terugkomen dat beleggers te lang blijven vasthouden aan een bepaald product omdat ze denken het verlies op lange termijn alsnog goed te maken. Doe dit niet. “cut your losses and move on”. Het is niet altijd eenvoudig, maar het is wel nodig. De vraag is niet hoe het komt dat een bepaald beleggingsproduct niet presteerde, de vraag is hoe u in de toekomst kan voorkomen om dezelfde fout te maken. Daarom is het steeds een goed idee om raad of advies te vragen bij experts. Levenslang leren is ook op de financiële markten meer dan ooit van tel.
Kom daarom zeker langs in ons kantoor te Aalst of maak hier een afspraak, ons team van experts helpt u met veel plezier verder.