Crelan Hofstade Aalst
Hofstade

053 21 52 27

Aalst

053 78 95 29    

Crelan Hofstade Jurgen & Chris DE SMET bouwt vanaf 25/05 een nieuw kantoor !

  • Woonbonus.png

De woonbonus is de laatste weken niet meer uit het nieuws te slaan. De plotse vorming van de Vlaamse regering en diens regeerakkoord, hebben veel mensen onaangenaam verrast. Maar wat is die woonbonus nu precies, waarom wordt die afgeschaft en welke impact heeft die op de gewone Vlaming?
We gingen door het kluwen van informatie en proberen het u zo simpel mogelijk uit te leggen.

Een kort overzicht

Eerst en vooral, de woonbonus is een systeem van hypotheekrenteaftrek. Concreet is het gewoon een belastingsvoordeel voor mensen die een lening aangaan om een woning te kopen.
Deze werd in 2005 in België ingevoerd en dus op federaal niveau geregeld maar kwam uiteindelijk bij de gewesten terecht. In Brussel is die in 2017 al verdwenen en in Wallonië spreken ze over een “cheque habitat”. Daarom dus dat het de Vlaamse regeringsvorming is die de woonbonushetze heeft afgetrapt.

Dankzij de woonbonus konden kapitaalaflossingen, de schuldsaldoverzekering en interesten tot een bedrag van €2280 van uw belastbaar inkomen worden afgetrokken. Daarnaast kreeg u de eerste tien jaar ook nog een maximale aftrek van €760. De woonbonus was ook volledig onafhankelijk van de waarde van het huis waarop die betrekking had.
Een lager belastbaar inkomen zorgt voor een lagere personenbelasting, maar dat wist u allicht al.

Er was wel wat kritiek op de woonbonus. Zo werd oorspronkelijk gedacht dat die de prijzen zou doen stijgen. Ook werd het sociaal aspect bekritiseerd. Personen of gezinnen die geen eigen woning konden aanschaffen, misliepen immers ook het belastingsvoordeel dat de woonbonus met zich meebracht. In ieder geval, de woonbonus is dood en begraven in Vlaanderen. Wat nu?

Concreet 

Wel, ter vervanging van de woonbonus, worden de registratiekosten van 7% naar 6% verlaagd. Voor een woning van €250.000 betaal je dus vanaf 1 januari 2020 “slechts” €15.000 registratiekost in tegenstelling tot €17.500. Je spaart dus €2500 registratiekosten uit, deze besparing voel je ook onmiddelijk aangezien ze voorvalt op het moment van de aankoop van je woning. Uiteraard, hoe duurder de woning, hoe meer je uitspaart in registratierechten.
Het jammere is wel dat koppels op lange termijn zomaar even meer als €30.000 fiscaal voordeel mislopen met het nieuwe systeem. Voor alleenstaanden is dit bedrag €17.000

Opgelet: wie zijn bestaande woning wil herfinancieren, vervangt zijn huidige lening gewoon door een meer voordelige. In dat geval kan men dus gebruik blijven maken van de voordelen van de woonbonus.
België zou België niet zijn moest er geen vreemd aspect aan het hele woonbonus verhaal zitten. Voor je tweede woning immers, is er wél een belastingsvoordeel. Dit omdat de Federale en niet de Vlaamse overheid bevoegd is voor die specifieke regelgeving.

 

Wat nu? 

Wat moet je nu doen wanneer je in het aankoopproces voor een woning zit?
Zo snel mogelijk je notaris bellen. Enkel je notaris kan immers inschatten wanneer hij alle documenten correct kan indienen en overmaken. Je notaris kan je dus vertellen of je nog kan genieten van de woonbonus of niet.
Vandaag nog kregen we ook te horen dat de Vlaamse regering garandeerde dat kopers niet tussen 2 regelgevingen zouden vallen. Daarmee bedoelt ze dat de overgang van woonbonus naar de verlaagde registratierechten elkaar zal overlappen zodat kopers niet tussen de mazen van het net glippen.

 

Voor raad of advies omtrent de aankoop van een nieuwe woning, kan u zoals altijd bij ons team terecht. We helpen u graag verder!
Blijft u graag op de hoogte van het laatste nieuws uit de verzekeringswereld? Volg ons dan zeker op onze Facebookpagina

 

 

 

Onze Partners

Met wie werken wij samen?