• fietsverzekering.jpg

Fietsverzekering, noodzakelijk of overbodig?

Door admin

De verkoop van elektrische fietsen zit in de lift. Jong én oud kiezen meer en meer voor een elektrisch duwtje in de rug wanneer ze onderweg zijn met de fiets. De voordelen spreken voor zich, dankzij de batterij heb je steeds het gevoel dat je met de wind in de rug fietst, je geraakt sneller op je bestemming & je bent niet noodzakelijk uitgeput of vermoeid wanneer je lange afstanden fietst.

Algemeen gesproken bestaan er verschillende soorten elektrische fietsen. Deze worden gecategoriseerd op basis van hun batterijvermogen en de mogelijkheid of de fiets zich zonder trapkracht, puur elektrisch dus, kan voortbewegen.

Eerst en vooral zijn er fietsen met elektrische hulpmotoren. Deze fietsen beschikken over batterijen die minder dan 250W produceren en hebben doorgaans een topsnelheid van minder dan 25km/u. Deze fietsen beschikken enkel over trapondersteuning, dit wil zeggen dat de fiets zich dus niet zal voortbewegen puur op batterijen.

Daarnaast zijn er gemotoriseerde fietsen. De batterijcapaciteit van deze rijwielen moet onder de 1000W  blijven. Gemotoriseerde fietsen kunnen daarnaast ook beschikken over een een motor die autonoom, zonder gebruik van pedalen, kan werken. Naast de trapondersteuning van de elektrische fietsen met hulpmotoren, kunnen gemotoriseerde fietsen zich dus ook voortbewegen zonder dat de fietser zelf iets hoeft te doen.

Het grotere broertje van de gemotoriseerde fietsen, de speed pedelecs hebben een batterijvermogen kleiner dan of gelijk aan 4000W en halen snelheden van om en bij de 45km/u. Omwille van hun hoge topsnelheid, worden speed pedelecs gecategoriseerd als bromfietsen ipv gewone fietsen.

Nu de verschillende categorieën van elektrische fietsen duidelijk zijn, kunnen we gaan kijken naar de bijhorende verzekeringen. Elektrische fietsen zijn doorgaans niet goedkoop, dus een verzekering kan zeker handig zijn bij schade, diefstal of panne. Bij de meeste fietsverzekeraars kan je enkel een verzekering afsluiten wanneer je een nieuwe fiets aanschaft of een tweedehands fiets koop van maximum 1-2 jaar oud.

Let wel: een BA motorrijtuigen is verplicht in België indien je elektrische fiets sneller rijdt van 25km/u en de batterij sterker is dan 250W. Wanneer je een gemotoriseerde fiets of een speed pedelec aanschaft, dien je dus ook een BA motorrijtuigen te hebben.

Een standaard fietsverzekering dekt precies wat je zou verwachten. Diefstal & schade veroorzaakt door poging to diefstal. Wanneer je je fiets terugvindt met een verwrongen fietsslot is dit dus gedekt door een gewone fietsverzekering.

Daarnaast is er ook de fietsverzekering omnium. Naast alles wat een gewone fietsverzekering dekt (diefstal & schade door poging tot diefstal), dekt een omnium fietsverzekering ook totaal verlies door een ongeval, vandalisme, een val of een gewoon ongeval.

Let wel op: er wordt bij elke dekking steeds rekening gehouden met eigen risico. Hiervoor overleg je best met je verzekeraar.

Deze fietsverzekeringen kan je steeds uitbreiden met extra dekkingen of formules zoals fietsbijstand, pechverhelping of rechtsbijstand. Dit kan zeker handig zijn voor fervente fietsers. Zo kunnen ze steeds gerust de baan op.

Tot slot geven we nog een overzicht van wat een fietsverzekering niet dekt.

Standaard zaken zoals slijtage, verlies van losse accessoires zoals een gps, fabricage- of constructiefouten en tot slot: gestolen fietsen die niet voorzien zijn van een dergelijk slot.

Met de zomer in aantocht is het zeker interessant én gezond om eens de auto in de garage te laten staan en de fiets te nemen. Zoals altijd kan u bij ons terecht voor persoonlijk advies en een fietsverzekering op maat. Aarzel vooral niet om contact op te nemen!