Op de aandelenmarkten ligt mogelijks heel wat geld te wachten, als u het goed aanpakt tenminste. We kennen allemaal wel de horrorverhalen van vrienden of familieleden die zich serieus verbrand hebben bij de aan- of verkoop van aandelen die slechter presteerden dan verwacht.
Daarnaast hoeft u ook niet over een groot fortuin te beschikken om überhaupt te beginnen met beleggen. In deze blog leren we u alvast hoe u een veilige beleggingsportefeuille kan samenstellen met een relatief laag startbedrag.
Het belangrijkste onderdeel van onze gelaagde beleggingsportefeuille is uiteraard uw financiële buffer. Wie geen enkele financiële reserve heeft, adviseren we andere oplossingen aan dan de beurzen.
Via een goede spaarrekening kan uw spaargeld blijven renderen zonder dat u er iets voor hoeft te doen. Uiteraard zijn er tal van financiële instellingen waarbij u een spaarrekening kan openen, we helpen u graag zoeken naar de meest gepaste oplossing.
Nu u er zeker van bent dat onverwachte financiële uitgaven geen problemen veroorzaken, nemen we een kijkje naar de tweede laag van onze beleggingslasange;
De termijnrekening of Tak-21 spaarrekening
Termijnrekeningen zijn, zoals u zelf wel al weet, perfect om een bedrag weg te schrijven voor een bepaalde termijn. Na de afgesproken termijn, krijgt u de afgesproken interest teruggestort, helaas wel na afhouding van 30% roerende voorheffing.
Wie zijn geld liever bij een verzekeringsmaatschappij wegschrijft, kiest voor een Tak-21 spaarverzekering. De gegarandeerde basisrente van een Tak-21 spaarverzekering kan aantrekkelijker zijn dan de interest van een termijnrekening. Belangrijk detail is wel dat een Tak-21 ook nog voor een jaarlijkse deelname in de winst van de verzekeringsmaatschappij kan opleveren, indien de financiële situatie van de desbetreffende verzekeringsmaatschappij dit toelaat.
Ten slotte kan u ook nog kiezen voor obligaties indien u uw vertrouwen liever in de overheid of een bedrijf stelt. Het nadeel uiteraard is wel dat er bij obligaties geen overheidswaarborg is.
Zowel bij spaar- als termijnrekeningen en Tak-21 spaarverzekeringen heeft u een overheidswaarborg tot €100.000 per persoon per instelling.
Beleggingsfonds of Tak-23 beleggingsverzekering
Alle tot nu toe besproken formules omvatten de gemeenschappelijke eigenschap dat de opbrengst op voorhand vastligt.
Bij beleggingsfondsen of tak-23 beleggingsverzekeringen bent u afhankelijk van de beurskoersen. Het moet wel gezegd worden dat u niet afhankelijk bent van de koers van één welbepaald aandeel, maar van de individuele koersen van de gekozen aandelen in dat bepaald fonds.
Wie een diverse beleggingsportefeuille samenstelt en deze laat beheren door een expert, kan hier wel mooie winsten uithalen. Uiteraard hoeft u geen fortuinen in uw diverse beleggingen te pompen. Vele kleintjes maken immers groot & hoe diverser de portefeuille, hoe lager het risico dat u loopt.
Het voordeel van een beleggingsfonds of Tak-23 beleggingsverzekering is dat u uw geld samen met vele anderen in een gemeenschappelijk fonds belegt, wat er voor zorgt dat u samen met andere mensen in feite mee belegt in hetzelfde fonds.
Ook belangrijk om te onthouden is dat de koersen in beleggingsfondsen dagelijks enorm fluctueren. Concreet houdt u dus best uw aandacht op het lange termijnplaatje.
Een beleggingsfonds & Tak-23 beleggingsverzekering is dus een fire and forget aanpak. Daarmee bedoelen we dat u die beleggingen niet dagelijks dient op te volgen. Ze worden immers beheerd door een expert & we spelen hier op lange termijn.
Wie liever periodiek bezig is met z’n investering, kan kiezen voor een beleggingsplan.
U kan maandelijks een klein bedrag storten en dat gaan beleggen in een fonds naar keuze. We raden aan om hier automatisch een bedrag van u zichtrekening te laten gaan om zo ook emotie uit de mix te halen.
U wil immers vermijden dat u aan de zijlijn blijft staan wanneer de beurskoersen (en daar bijhorende koersen van de beleggingsfondsen) aan het dalen zijn. Maak de fout niet om net dan geen investering te doen en te wachten tot de koersen terug gaan stijgen. U loopt zo immers het risico om een aantal interessante opportuniteiten te mislopen.
Beleggen op de beurs
Tot slot is er uiteraard ook nog de beurs zelf, waar u inzet op individuele aandelen(pakketten).
U kan alles zelf gaan beheren of de aan- en verkoop van uw aandelen over te laten aan uw bank. Dat zogeheten discretionair beleggen verkleint het risico dat u bepaalde beurswijzigingen misloopt omdat u geen tijd had om uw aandelenportefeuille te beheren.
Welke beslissingen u ook neemt, hou rekening met uw verwachtingen. Wanneer heeft u het geld opnieuw nodig? Wil u het risico lopen dat u het geld moet opvragen op een moment dat u eventueel tegen verliezen aankijkt? De antwoorden erop zijn voor iedereen anders, de gepaste beleggingen dus eveneens.
Gelukkig hebben we een aantal beleggingsexperts in ons team zetten. Met hun jaren ervaring & kennis van markten helpen ze u graag verder met het uitbouwen van een passief inkomen via beleggingsfondsen of aandelen.
Kom zeker langs & begin met de uitbouw van een veilige aandelenportefeuille!