• Ontwerp zonder titel (75).png

Wat verandert er zoal in oktober?

Het zijn turbulente tijden op veel vlakken in onze samenleving. Wetgevingen veranderen of worden bijgeschaafd. We lijsten even welke ingrijpende veranderingen er vanaf oktober in gang treden.

 

Het sociaal tarief voor gas en elektriciteit gaat omhoog.
 Vanaf 1 oktober stijgt het gemiddeld sociaal tarief voor gas & elektriciteit met liefst 7.8%. Voor aardgas is er een stijging met net geen 10%. Personen die recht hebben op een leefloon, inwoners van sociale woningen of ouderen met inkomensgarantie genieten van het sociaal tarief. 

Wijziging wegcode

Vanaf 1 oktober komen er meer middenrijbanen in dienst. Middenrijbanen zijn rijbanen voor motorvoertuigen, geflankeerd door een veilige ruimte voor fietsers en voetgangers. Als automobilist mag je wél inhalen op een middenrijbaan of andere voertuigen kruisen, evenwel zonder fietsers of voetgangers in gevaar te brengen. Op de middenrijbanen minder je best ook snelheid.

Wie elektrisch rijdt, mag vanaf 1 oktober ook enkel parkeren aan een laadpaal wanneer het voertuig effectief ook aan het opladen is. Dit om het zogeheten laadpaalkleven tegen te gaan en ruimte te reserveren voor elektrische voertuigen die écht stroom nodig hebben. 

Uitstel woonkrediet

Particulieren genieten vanaf 1 oktober van uitstel op hun woonkrediet. Onder bepaalde voorwaarde krijg je bij je bank uitstel van betalen tot 12 maanden. Let op, je interesten op je krediet blijf je wel betalen. 
 
 Voorwaarde voor dit uitstel is wel dat je als particulier over minder dan €10.000 roerend vermogen beschikt en dat je nergens geregistreerd staat als wanbetaler. De looptijd van je krediet wordt natuurlijk wel verlengd met de looptijd van je uitstel. 

Strijd tegen gokverslaving

Het aantal geregistreerde gokverslavingen nam tijdens de lockdown stevig toe. De regering wil daarom de strijd aanbinden met deze ongelukkige en kostelijke verslaving. Wedkantoren zijn vanaf 1 oktober verplicht om de identiteit van hun klanten te controleren en na te kijken of deze op de lijst van uitgesloten personen staan. Wie online gokt, kan vanaf 20 oktober nog maar maximaal €200 op een speelrekening storten. 

Boostershot

De boostercampagne tegen COVID-19 loopt al even. Tegen half oktober heeft elke +18-jarige zijn of haar uitnodiging ontvangen. De boostercampagne dient om iedereen veilig door de winter van 2022-2023 te krijgen en de COVID-cijfers continu de kop in te drukken.