De daling van de rentevoeten is al even aan de gang. Uitstekend nieuws voor wie een (hypothecaire) lening wil afsluiten. Toch merken we dat het aantal aanvragen voor een hypothecaire lening daalt. De afschaffing van de woonbonus begin dit jaar, gecombineerd met de huidige COVID-19 situatie steekt ongetwijfeld stokken in de wielen.
Toch geven we in deze blog graag antwoord op een van de vragen die we zeer frequent krijgen: “hoeveel kan ik lenen?”
Een schijnbaar eenvoudige vraag, ook al is het antwoord net iets complexer.
Voorwaarden voor een lening
Vooraleer een kredietinstelling beslist om u het geld te “geven” waarmee u uw droomaankoop kan financieren, gebeurt er een hele waslijst aan controles. Deze gaan over het soort lening, de aflossing daarvan tot het inkomen van de lener & de eigen inbreng. U begrijpt vast dat die controle best grondig moet verlopen. Kredietinstellingen zijn immers niet geneigd om geld te verschaffen, tenzij ze 100% zeker zijn dat de terugbetaling vlekkeloos kan verlopen. Het af te lossen bedrag van die lening is immers niet de enige maandelijkse kost die u heeft.
Hoe leer ik sparen?
Daarom kijkt u best zelf reeds op voorhand hoeveel budget u per maand kan vrijmaken voor een maandelijkse aflossing. Tegenwoordig zijn er tal van simulatietools die een lening en andere maandelijkse uitgaven helpt simuleren. Combineer die tools met een budgetapplicatie die u bewust maakt van mogelijks onnodige uitgaven en u kan uw maandelijks aflossingsbedrag maximaliseren, indien gewenst natuurlijk.
Nu u weet welk bedrag u maandelijks opzij kan zetten, denkt u best ook na over te terugbetalingstermijn en eigen inbreng.
Vooral die laatste kan de grootste drempel zijn voor particulieren, net omdat het percentage eigen inbreng in verhouding met het te lenen bedrag niet altijd eenduidig is.
Hoeveel eigen inbreng?
De vuistregel is doorgaans dat kredietinstellingen u 90% van het totaalbedrag mogen aanbieden als lening. 10% eigen inbreng dus. Kredietinstellingen mogen echter zelf naar eigen goeddunken boven die regel gaan, dit voor liefst 35% van hun leningen.
Kredietinstellingen zullen u in ieder geval aansporen om het bedrag van de eigen inbreng te maximaliseren. In ruil voor een hoger bedrag, kan u een bijvoorbeeld een lagere rentevoet verkrijgen. Onderschat de meerwaarde hiervan niet.
Een maandelijkse rentevoet die “slechts” 0.2% lager ligt, kan u op 20 jaar wel helpen met een aanzienlijk bedrag uit te sparen.
Uiteraard zijn er nog uitzonderingen op die regel. Wie bijvoorbeeld een lening aangaat voor een pand te kopen en dat pand te verhuren, daalt het bedrag van de toe te kennen lening naar 80%. Verhuurders moeten dus leren leven met een eigen inbreng van 20%.
Verdoken kosten bij een lening
Eenmaal u goedkeuring gekregen heeft voor een lening, zijn er echter nog een aantal kosten die iets minder voor de hand liggen.
- Registratierechten
- Erelonen
- Administratieve kosten
- Dossierkosten
- Schattingskosten
- Brandverzekering
- Schuldsaldoverzekering
- Notariskosten
Op die meest frequente vraag, geven wij dan ook ons meest frequente antwoord. Kom eens praten met ons team, van mens tot mens.
Zo wandelt u buiten met bruikbare informatie en heeft u een perfecte financieringspartner gevonden voor uw droomaankoop!